Monday, January 26, 2015

Sreća zvana ''Chicken nuggets''!

                 

          Moji najbliži prijatelji znaju za moju ogromnu ljubav prema hrani, a ja znam za njihovu ''mržnju'' prema meni jer me ta hrana (još uvek) ne čini (toooliko) gojaznom. Ne znam za vas, ali ja sam u stanju da tokom celog dana uživam u različitim ukusima, teksturama i mirisima hrane i da zaista osetim onu istinsku sreću dok to radim. Svaki obrok mi pruža priliku da budem u sadašnjem trenutku, a to je ona divna suština srećnog života. :)

Skoro sam naišla na ovu sliku:

Duhovito ali istovremeno i jako mudro gledište. Mnogi od nas obožavaju onaj osećaj kada naruče hranu u omiljenom ili nekom novootvorenom restoranu. Kada vidimo da ide ka nama jedino što osećamo je uzbuđenje i sreća jer će naša divna potreba za hranom biti na još divniji način zadovoljena. Kada tj ako sledeći put budete birali partnera/ku imajte ovu rečenicu na umu :)

Postoje neka jela koja obožavam da spremam ukućanima i prijateljima. Kad imam vremena u stanju sam satima da se vrtim oko šporeta. Tata mi kaže da za sobom posle pripreme nekog jela u kuhinji ostavim stanje slično Hirošimi 1945. Ali vredi :)

Danas sam rešila da nas obradujem pilećim kroketima, popularnijim kao chicken nuggets, uz sos sa pečurkama i pomfrit sa feta sirom... Detaljniji opis pripreme sledi. Nema potrebe da vam pišem gramažu, ništa ne možete da upropastite, osim kod procedure za sos :)

Chicken nuggets/Pileći kroketi

Pileće belo meso iseckati na kocke. 
Kocke premazati senfom i začiniti po ukusu.
Izabrati 3 male lepe činije u kojoj ćete sipati: brašno, jaja i prezle. Danas sam prvi put u prezle stavila i malo kukuruznog brašna i sve to izmešala, kroketi su ispali veooooma hrskavi. 
Da bi vam kroketi ispali divni, danas sam takođe shvatila da je potrebno svakoj mogućoj kocki posvetiti pažnju. Možda će trajati malčice duže, ali bitno je da svaku posebno uvaljate u brašno, pa ih ubacite u jaja, pa u prezle. Sipajte dovoljno ulja u posudu za prženje, ja sam danas koristila tiganj. Kocke ubaciti u vrelo ulje. Gotove su kada dobiju lepu braon-zlatnu boju. Kada dostignu takav izgled, ubacite ih u posudu u koju će ih sačekati salvete, kako bi se višak ulja ocedio sa kroketa.

Sos od pečuraka:
Osnova ovog sosa je bešamel sos. Dugo sam ga pravila po receptu svoje majke, ali sam onda jednog dana naišla na jedan prostiji, a mnogo ukusniji. Pronašla sam ga na blogu svoje sugrađanke Mile. Ona je neko koga ne poznajem lično, ali ne neki način sam veoma ponosna na njen rad i kad god imate vremena posetite njen fantastičan sajt i sigurno ćete pronaći neki lep recept: http://www.milinkuvar.com/

A recept fantastičnog njenog bešamel sosa možete pronaći ovde: http://www.milinkuvar.com/besamel-sos/
Kada sam napravila ovaj bešamel sos, u njega sam ubacila prethodno ispržene pečurke i ubacila jednu ljutu papričicu i bosiljak da sos dobije na pikantnosti. 
Sve to lepo dekorisati i servirati uz mnogo ljubavi i osmeha najbližima! :)

ISHOD:


Pomfrit sa feta sirom:
Pomfit je nešto najlepše! Iseckati lepe i preciznog oblika štapiće od krompira, ubaciti ih u vrelo ulje. Ocediti na salveti ostatak. Izabrati naravno, lep tanjir i servirati pomfrit. Preliti kečapom ili majonezom po želji. Zatim izrendati fetu preko i posuti bosiljkom u obliku začina.



Za kraj, ako volite hranu koliko i ja mogu samo da vam kažem:
Uživajte u svakom mogućem zalogaju. Izbegavajte ako možete hleb. Pijte dosta tečnosti. Još uvek ne mogu da vam kažem bavite se nekom aktivnošću, jer i sama to ne praktikujem, ali počeću, nadam se uskoro. I što je najvažnije budite svakodnevno ZAHVALNI na svakom obroku, pogotovo ako je on upriličen sa osobama koje volite.

Prijatno!

Lav end pis


No comments:

Post a Comment